Pilvipalvelu tarkoittaa datakeskuksista muodostuvaa palvelinten verkkoa. Google tarjoaa pilvipalvelun. Siellä tieto liikkuu nopeasti ja varmuuskopioituu jatkuvasti. Käyttäjän ei tarvitse itse määrittää, mihin datakeskukseen tiedon tallentaa, sillä kaikki tapahtuu automaattisesti. Pilvipalveluihin sisältyy 15 gigatavua ilmaista tallennustilaa. Gigatavu on siis tietotekniikassa käytettävä mittayksikkö sellaiselle tallennuskapasiteetille, joka on riippumaton tallennetun datan tyypistä. Pilvipalveluiden yksi tarkoitus on muuttaa erilaisten palvelujen toteutusmallia siten, että palvelun tarjoaja voisi alentaa palvelujen tuottamisen kustannuksia merkittävästi parantamalla samanaikaisesti työmäärän optimointia ja palvelutarjontaa. Suurin osa pilvipalveluista on lähtökohtaisesti suljettuja, sillä palvelun koodi ja joskus jopa sinne laitetut sisällöt ovat palvelun tuottajan omaisuutta ja niin myös käytettävissä liikennetoiminnassa. Niitä voi kuitenkin käyttää. Viime aikoina on kuitenkin ruvennut muodostumaan avoimia pilvipalveluita. Niiden logiikkana on toteuttaa avoimen lähdekoodin ja avointen ohjelmistojen periaatteita myös pilvipalveluna. Vaikka pilvipalvelua pidetään hyvänä toimintona, on siitä tullut myös kritiikkiä. Esimerkiksi että sen ehtojen mukaan google saa oikeudet sille tallennettujen sisältöjen edelleen levittämiseen. Lisäksi pidetään ongelmallisena, että muokattavat tiedostot tulee muuttaa tuettuun muotoon.
Software as a Service (SaaS): tämä tarkoittaa ohjelmiston hankkimista palveluna perinteisen lisenssipohjaisen tavan sijasta. Tälläisestä käytöstä maksetaan yleensäkkin käytön laajuuden mukaan. Asiakaskohtaisia tuotantoympäristöjä ei ole, vaan sama tuotantoympäristö palvelee useampaa tai kaikkia asiakkaita. Ohjelman käyttöönotto on käyttäjille helppoa, sillä asiakkaat käyttävät SaaS-ohjelmistoa yleensä internet-selaimella.
Platform as a Service (PaaS): tämä tarkoittaa palvelualustan ulkoistamista. Palvelualustan ulkoistaminen tuo mukanaan etuja sekä ohjelmistokehityksen että liiketoiminnan näkökulmasta. Kehitysalustat mahdollistavat ohjelmistokehityksen ja pilvimallin mukaisen teknisen kehityksen antamalla kehittäjille välineet ladata omia sovelluksiaan osaksi kokonaisuutta. Kehitysmallin johdosta kehittäjien ei tarvitse huolehtia ohjelmiston skaalautuvuudesta taikka lisääntyneestä tehotarpeesta käyttäjämäärien kasvaessa, koska alustaa on mahdollista laajentaa tarpeen mukaan joustavasti. Esimerkkejä PaaS-palveluita tarjoavista alustoista ovat Microsoft Azure, Google App Engine sekä SalesForce.
Infrastructure as a Service (IaaS): tämä tarkoittaa palvelimien ja palvelinsalien ulkoistamista. Yleensä kokonaisuuteen sisältyy tallennustila, verkkoyhteydet, sekä palvelimet ja myös niiden tallennustila. Infrastruktuuri on perusta, joka mahdollistaa palveluiden tuottamisen ja olemassaolon. Infrastruktuurin kaksi päätehtävää ovat tallennustilan ja laskentatehon tarjoaminen asiakkaille. Amazon web services on yksi suurimmista Iaas tarjoajista. Se tarjoaa monia tietojärjestelmien ja palveluiden kehittämiseen tarkoitettuja palveluita, kuten Amazon Elastic Compute Cloud.